Om meg

Bildet mitt
Vi, Kari og Jon, er et par som bor i Sverige. Hun norsk, han halvt svensk. Vi skriver litt om oss selv, og om det som betyr mest i livet vårt; blandt annet barnebarn. Vi har et torp vi er på så ofte vi kan. Her har vi stadig nye prosjekter på gang. Ellers liker begge å reise, gjerne på motorsykkelturer. Det har vært turer til Sør Afrika - da leide vi sykkel, men vi har brukt egen sykkel i b.a. Alpene og Skottland.

tirsdag 30. november 2010

Svenskekake

Jon snakket stadig om svenskekake. Han hadde gode minner om dette brødet fra han var liten og var på besøk i Töcksfors. En av Jons slektninger, Barbro, var så snill og tok Kari i baksteskole en dag. Barbro hadde gjort ferdig deigen til Kari kom. Da var det bare å vaske hender, sette på seg forkle og sette i gang og kjevle. Ut fra boka "Norskemjöl og svenskekake", står det å lese at deigen kunne "bakas ut i runda bröd, en halv tum tjocka och trekvarts aln breda, pickas och gräddas." Man kan også lese at svenskekake er en betegnelse som brukes i Østfold på kakebrød, eller rugkake, som tidligere var brukt i grensetraktene. Det er en slags runde, flate kaker som kunne ha hull i midten. Denne "kakan" er fortsatt vanlig på svensk side.

Her kommer Barbros oppskrift:

Lös jästen i lite mjölk. Varm degspadet till 37 gr. Tillsätt jäst, sirap och salt. Arbeta degen tills den blir slät, strö över lite mjöl, bred över bakduk och låt jäsa ca halvtimme. Ta upp på bakbordet och arbeta in mer vetemjöl. Baka med så lite mjöl som möjligt. Dela degen i sju lika stora delar som bakas som bullar och kavla ut till runda kakor.


Lägg kakorna på bakduk och låt dem jäsa, det brukar bli lagom at steka den först bakade kakan när man bakat ut de andra. Vänd kakorna så att undersidean kommer upp. Nagga (prikke) på båda sidor. (Barbro brukte redskapet på bildet under til å prikke med. Vet ikke hva det heter, men det er et stykke fantearbeid/rallarsløyd)


Högsta värme på ugnen och ca 4-5 minuter. 

  
SVENSKEKAKE

1 liter mjölk
2 dl. vatten
2 paket jäst
1/2 hg matfett
Lite sirap för jäsningens skull
1 msk ssalt
1 kaffekopp rågmjöl
1 kaffekopp vetemjöl med fullkorn
Vetemjöl

Jon synes dette brødet er godt nystekt, med smør og gressløk. Vi får nok bake det til jul og spise det ferskt med juleskinke eller kanskje hjemmelaget prim (messmör).

1 kommentar:

  1. Hei på dere! Det så jo både profft og kjempegodt ut, det må jeg virkelig forsøke. I dag er det jo den store etatsfesten og jeg står med pinnekjøtt til oppover ørene. Kos dere masse i helgen Kari, klem fra Nina.

    SvarSlett

Det er hyggelig om du legger inn en kommentar på bloggen vår.

Robert Burns

The friend of man
The friend of truth
The friend of age
The guide of youth;
If there is another world,
He lives in bliss;
If there is none,
He made the best of this

Bloggarkiv