Om meg

Bildet mitt
Vi, Kari og Jon, er et par som bor i Sverige. Hun norsk, han halvt svensk. Vi skriver litt om oss selv, og om det som betyr mest i livet vårt; blandt annet barnebarn. Vi har et torp vi er på så ofte vi kan. Her har vi stadig nye prosjekter på gang. Ellers liker begge å reise, gjerne på motorsykkelturer. Det har vært turer til Sør Afrika - da leide vi sykkel, men vi har brukt egen sykkel i b.a. Alpene og Skottland.

lørdag 1. desember 2012

Tuppstake til advent
1. desember. I morgen er det første søndag i advent. Ute ligger det et tynt lag med snø. Inne har vi pyntet til advent. Tradisjoner; vi finner frem den gamle adventspynten. Men i år har vi også kjøpt en ny adventsstake. En tuppstake.

Den originale tuppstaken er en smijerns- lysestake som har aner fra 1600-tallet.  Kunstneren Gustaf Ankarcrona  designet modellen i begynnelsen av 1900-tallet  og staken har siden blitt laget på Leksand i Dalarna. Tuppstaken har mange symboler:
 • Hjertet - Kjærligheten
 • Tuppen - Våkenheten
 • Taggene - Kristi tornekrone
 • De ti hullene - De ti bud
 • De tolv bladene – De tolv apostlene
 • På den originale staken er det også tre lys som symboliserer treenigheten.

Bilde av den originale tuppstaken fra Leksand

Vår tuppstake er en kopi av den originale staken- med elektrisitet og fire lys. En adventsstake. Vi fant den gjennom nettet hos Halens for 599 svenske kroner. Fin!?


 Ljusstake El-Tupp

2 kommentarer:

 1. Dette er antagelig en stake laget i Kina. De har vanlig vis fire lys. Den originale har tre, og ingen i tornekronene.

  SvarSlett
 2. Du har helt rett, Anonym. Som jeg skrev er denne staken en billig kopi. Den originale fra Leksand koster over 2000 kroner og har tre lys. Men den har faktisk tagger. Sjekk linken under så ser bilde av den originale; med tagger.
  Mvh Kari

  http://shop.khsmide.se/index.php?route=product/product&product_id=59

  SvarSlett

Det er hyggelig om du legger inn en kommentar på bloggen vår.

Robert Burns

The friend of man
The friend of truth
The friend of age
The guide of youth;
If there is another world,
He lives in bliss;
If there is none,
He made the best of this

Bloggarkiv