Om meg

Bildet mitt
Vi, Kari og Jon, er et par som bor i Sverige. Hun norsk, han halvt svensk. Vi skriver litt om oss selv, og om det som betyr mest i livet vårt; blandt annet barnebarn. Vi har et torp vi er på så ofte vi kan. Her har vi stadig nye prosjekter på gang. Ellers liker begge å reise, gjerne på motorsykkelturer. Det har vært turer til Sør Afrika - da leide vi sykkel, men vi har brukt egen sykkel i b.a. Alpene og Skottland.

onsdag 6. oktober 2010

SvorskLille Melissa kommer ikke til å bli typisk norsk, hun blir svorsk.

Men hva er det å være typisk norsk? Våren 2004 viste NRK en serie språkprogram som het Typisk norsk, og seerne ble invitert til å foreslå og deretter stemme frem et norsk nasjonalord. «Dugnad» vant knepent foran «matpakke» og «koselig».

Dugnad er i følge Wikipedia et felles utført og vanligvis ulønnet og frivillig arbeid av betydning for fellesskapet eller en enkeltperson. Dugnader utføres vanligvis i et lokalsamfunn, (f.eks. vårrydding i et borettslag, oppføring av en låve, ei båtstø, ei kai eller en lekeplass. Melissa blir neppe engasjert i dugnadsarbeid med det første.
Matpakke kommer hun heller ikke til å ta med seg på skolen. I stedet vil hun få en varm lunsjservering.  Men matpakka har ikke så lang tradisjon i Norge. Den ble innført av Carl Schiøtz - en internasjonal anerkjent helseekspert -som Oslofrokosten i 1932. Det var grovt brød, frukt, grønnsaker og tran, for å bedre barnas helse. Innføringen av matpakka var en kamp mot myk grøt og mørk kaffe, til fordel for hardt brød og hvit melk. Nå mener nye helseeksperter som Fedon Lindberg at man blir fet av brød- og om man i tillegg skulle velge å ha på brunost så er vist ikke det heller bra; Den samme Fedon sammenligner brunost med melkesjokolade. Kanskje den svenske, varme lunsjen er å foretrekke.
 
Koselig; det er kanskje et typisk norsk ord, men det er ikke typisk norsk å ha det hyggelig, for når nordmenn har det koselig har svenskene det mysigt.
  

2 kommentarer:

  1. Så søt da. Ha en fin uke der borte hos söta bror;-))

    SvarSlett
  2. Alle utlendinger sier at de liker meg fordi jeg er ikke typisk nordmann!

    SvarSlett

Det er hyggelig om du legger inn en kommentar på bloggen vår.

Robert Burns

The friend of man
The friend of truth
The friend of age
The guide of youth;
If there is another world,
He lives in bliss;
If there is none,
He made the best of this

Bloggarkiv