Om meg

Bildet mitt
Vi, Kari og Jon, er et par som bor i Sverige. Hun norsk, han halvt svensk. Vi skriver litt om oss selv, og om det som betyr mest i livet vårt; blandt annet barnebarn. Vi har et torp vi er på så ofte vi kan. Her har vi stadig nye prosjekter på gang. Ellers liker begge å reise, gjerne på motorsykkelturer. Det har vært turer til Sør Afrika - da leide vi sykkel, men vi har brukt egen sykkel i b.a. Alpene og Skottland.

søndag 18. januar 2015

Fototriss del 287: Så här ser det ut där jag är


Så här säg det ut i Töcksfors centrum i dag. Under skylten ser ni också et skylt på Töcksfors Shopping Center. Men Töcksfors har även en handelspark, så stället lockar till sej många köphungriga norrmän. Töcksfors ligger rätt över riksgränsen vid E 18 i Värmland. Det är en av dom mest trafikerade gränsövergångarna mellan Norge och Sverige med ca. 2 millioner passerende bilar pr. år.


För 100 år sedan hade vattenvägen en mycket större betydelse för förbindelsen med omvärlden. I början av förra seklet fanns det önskemål om att industrierna i Nordmarken skulle få en obruten vattenled från sjön Östen, via sjön Töck till Dalsland Kanal. Med en sådan skulle man komma ut i Vänern och via Trollhätta kanal ändå till Västerhavet. Världen skulle ligga öppen för sågvärken i Östervallskog och Töcksfors och för pappersfabriken vid Hånsfors Bruk. Det söktes om statsbidrag till Konungen och i september 1916 invigdes kanalen.  I år firas 100-årsjubileèt av kanalen Stora Lee Östens invigning. Dock förlorade kanalen efter en tid alltmer sin ekonomiska betydelse och då timmerflottningen minskade och slutligen upphörde under 1960-talet, utkonkurrerad av lastbilstrafiken, var dess storhetstid förbi. I dag är den tillsammans med det stora sjösystemet Dalslands Kanal främst en källa till rekreation och skänker glädje åt såväl bygden invånare som turister från stora delar av Europa. (Från Almanackan 2015) 
 
 
Bortgömd bakom träden ses även den gamla Kvarnen som numera är pub och kafé. Jons mormors kusin var den sista kvarnaren i Töcksfors.
Om du vil se hur det är hos andra trissare, trycker du på länken nedan.
 
Fototriss

28 kommentarer:

 1. Intressant triss med mycket information att ta till sig.

  Tjingelingen från Rantamor.

  SvarSlett
 2. Intressant berättelse och fina bilder från en svunnen epok. Kvarnen ser ut att vara en vackrare byggnad än köpladorna vid handelsparken. När jag var barn sprang jag ofta på timret uppe på selet i byn. Både min farfar och min far jobbade delvis i flottningen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for svar. Du har jo dine røtter i Töcksfors! Klem. Kari

   Slett
  2. Fast det var inte i Töcksfors jag sprang på timret utan en bra bit norrut. Närmare bestämt i Skellefteälven i Västerbotten.

   Slett
  3. Da synes jeg du burde ta deg en tur til Töcksfors. Kanskje besøke Båstnäs bilkyrkogård: En drøm for alle fotografer!

   Slett
 3. En fin triss med mycket information som ger mig bakgrund till bilderna :) Det gillar jag. Alltid kul att lära sig något nytt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Töcksfors har kanskje ikke all verden å by på. Jon trådte sine barnesko her- og vi trives!

   Slett
 4. Härliga bilder! Töcksfors har jag besökt, min bror bor i Torsby så sist jag var dit åkte vi över dit. Köpte en stor blå vas som åter åkte fram på Knut dagen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Åke! Da forstår jeg at du også har vært på senteret!? Jon og jeg skal en tur dit etterpå; Da skal jeg få plukke meg ut en fødselsdagspresang!

   Slett
 5. Intressant att läsa! Annars tycker jag det ser blött ut hos er.

  SvarSlett
  Svar
  1. Her er det bløtt! Vi hadde brodder på skoene under vår promenad!

   Slett
 6. Bilderna på slussen är fina och roligt att få en historia till!
  Ha det bra!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Cissi! Jovisst er det historie i Töcksfors også! Vi ser frem til 100-års jubileet i sommer!

   Slett
  2. En så fin och intressant triss! Tack för den. :)
   Tidigare i livet for jag igenom Töcksfors då och då, på väg mot Oslo och ibland Björkelangen. Minns det med glädje. :)
   Norges natur är fantastisk. Nu har ni fått även Töcksfors att bli spännande. :D
   Berit E

   Slett  3. kariogjon19. januar 2015 kl. 13.07

   Kul det der i grunnen: Dere reiser til Norge for å beundre den norske naturen. Vi tok hojen og reiste til Rättvik i sommer. Er man svenskofil, får man ikke nok av små röda stugor med vita knutor!

   Slett
 7. Fine bilder lillesøster, syntes også det er fint at det går an å bevare vår kultur både for oss og for kommende generasjoner

  SvarSlett
  Svar
  1. Jovisst: Det er kultur i T.fors også. Håper å få lære mer under 100-årsfeiringen. Jeg synes det er moro med utfordringene som man får gjennom Fototriss. Også fint å se hvordan andre tolker det samme temaet! Dette var første gang på lenge som jeg var ute og gikk. Jeg er livredd for å falle nå!! Ses på mandag!

   Slett
 8. Tack för rundvandringen! Snygg triss!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk du! Ja, vi har litt av hvert å by på her i grensetraktene!

   Slett
 9. Informativt och trevligt trissat :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Katarina. Som du ser; vi har mye mindre snø her enn hos deg!

   Slett
 10. Vintergrå och vackra bilder!

  SvarSlett
  Svar
  1. Du sa det: Vintergrått er ordet! Vakrere ned hvitt.

   Slett
 11. Svar
  1. Takk, Marit! Men vi (les Kari) savner snøen. Jeg får ikke de fotografert det vakre, blå lyset som du fikk på din triss..:(

   Slett
 12. Mycket trevligt med text till så jag lär mig något nytt. Tackar så mycket och en varierad triss.

  SvarSlett

Det er hyggelig om du legger inn en kommentar på bloggen vår.

Robert Burns

The friend of man
The friend of truth
The friend of age
The guide of youth;
If there is another world,
He lives in bliss;
If there is none,
He made the best of this

Bloggarkiv