Om meg

Bildet mitt
Vi, Kari og Jon, er et par som bor i Sverige. Hun norsk, han halvt svensk. Vi skriver litt om oss selv, og om det som betyr mest i livet vårt; blandt annet barnebarn. Vi har et torp vi er på så ofte vi kan. Her har vi stadig nye prosjekter på gang. Ellers liker begge å reise, gjerne på motorsykkelturer. Det har vært turer til Sør Afrika - da leide vi sykkel, men vi har brukt egen sykkel i b.a. Alpene og Skottland.

mandag 4. oktober 2010

To fyrer med ved
I helgen har vi jobbet med å få neste vinters ved i hus. Først skal buskene felles, så skal veden kappes, så skal den kløyves og til sist blir den stablet i vedboden. Hittil har vi felt trær på egen tomt, men vi er så heldige at vi har avtale med Stora Enso om å sage til eget bruk rundt tomta.
Det er endel osp og det er ikke den beste veden i følge en artikkel i Bonytt.:
 Hvilken ved er best?

I tillegg til at veden er tørr, spiller det en viss rolle hvilken tresort vi fyrer med. Bøk og rogn varmer mest pr. volum, og du må ha dobbelt så mye av gran eller osp for å få like mye varme. Lønn, eik og ask er nest best. Deretter kommer bjørk. Furu, svartor og selje deler neste plass. Osp, gran og gråor egner seg minst, de brenner raskt opp og gir minst varmeutbytte pr. volum. Når du skal kjøpe ved og blir tilbudt blandingsved, er det derfor et poeng å spørre om hvilke tresorter den inneholder, og gjerne fordelingen av dem. Får du et tilbud om rimelig ved, er det all mulig grunn til å anta at den inneholder mye gran, or og osp.

Ikke den beste veden, kanskje, men den varmer like godt som annen ved når vi arbeider med den!
    

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Det er hyggelig om du legger inn en kommentar på bloggen vår.

Robert Burns

The friend of man
The friend of truth
The friend of age
The guide of youth;
If there is another world,
He lives in bliss;
If there is none,
He made the best of this

Bloggarkiv