Om meg

Bildet mitt
Vi, Kari og Jon, er et par som bor i Sverige. Hun norsk, han halvt svensk. Vi skriver litt om oss selv, og om det som betyr mest i livet vårt; blandt annet barnebarn. Vi har et torp vi er på så ofte vi kan. Her har vi stadig nye prosjekter på gang. Ellers liker begge å reise, gjerne på motorsykkelturer. Det har vært turer til Sør Afrika - da leide vi sykkel, men vi har brukt egen sykkel i b.a. Alpene og Skottland.

tirsdag 3. august 2010

”Fru Hermansens ripsbusker og andre buskvekster”


August og september er to flotte måneder; man kan høste inn fra haven og skogen. Rips- solbær - og stikkelsbærbuskene på Jakstorp har ikke blitt vedlikeholdt på flere år. Derfor har vi tynnet bærbuskene ved å skjære ned de mest forvokste grenene, de siste to årene. I fjor tok trosten det meste av ripsen, i år kom vi den i forkjøpet.


Henriette Schønberg Erken kom med mange gode råd i sin tid. I kokeboka hennes fra 1946 kan man lese: "Til konservering må frukten være så frisk og nyplukket som mulig- ikke overmoden, og den må være plukket i tørt vær. Dette og absolutt renslighet er betingelsen for et godt resultat. Produktene skal gjennom konservering gjøres holdbare i uinskrenket tid."
De hadde kunnskap som er på vei til å forsvinne, de gamle husmødrene. Nå saftet vi på gammelt vis, men det kan nevnes at Schønberg Erken anbefalt 1/2 kg sukker til hver liter saft. Vi fulgte en nyere oppskrift; 300 g sukker pr. liter saft.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Det er hyggelig om du legger inn en kommentar på bloggen vår.

Robert Burns

The friend of man
The friend of truth
The friend of age
The guide of youth;
If there is another world,
He lives in bliss;
If there is none,
He made the best of this

Bloggarkiv