Om meg

Bildet mitt
Vi, Kari og Jon, er et par som bor i Sverige. Hun norsk, han halvt svensk. Vi skriver litt om oss selv, og om det som betyr mest i livet vårt; blandt annet barnebarn. Vi har et torp vi er på så ofte vi kan. Her har vi stadig nye prosjekter på gang. Ellers liker begge å reise, gjerne på motorsykkelturer. Det har vært turer til Sør Afrika - da leide vi sykkel, men vi har brukt egen sykkel i b.a. Alpene og Skottland.

mandag 11. april 2011

Dugnad; Norges nasjonalord.For to år siden ville vi lære våre svenske venner hva dugnad er. Og hva er dugnad egentlig? Wikipedia sier at "Dugnad er et felles utført og vanligvis ulønnet og frivillig arbeid av betydning for fellesskapet eller en enkeltperson. Dugnader utføres vanligvis i et lokalsamfunn, (f.eks. vårrydding i et borettslag, oppføring av en låve, ei båtstø, ei kai eller en lekeplass), som nabohjelp i forskjellige situasjoner, men noen ganger også på regionalt eller nasjonalt plan."


Vi var med på vårryddning hos venner. Men det var ikke bare arbeid, det var mange pauser med blandt annet grilling. (Skal vi si det som det er, så var det fler pauser enn arbeid- og det var veldig trivelig.)  Med det været som denne helgen kunne tilby, var det bare herlig å kunne holde på ute sammen med venner. Vi håper at dette skal bli en tradisjon!
Bildene er fra helgen; Krokus som kommer opp gjennom vissent løv, pølser vi fikk servert og påskeliljer som pyntet opp i drivhuset. Dette har vært en helg vi gir terningkast seks!


Vi liker å tenke på at dugnadsbegrepet er utpreget norsk. Våren 2004 ble ordet «dugnad» kåret til Norges nasjonalord. NRK viste en serie språkprogram (Typisk norsk), og seerne ble invitert til å foreslå og deretter stemme frem et norsk nasjonalord. «Dugnad» vant knepent foran «jah» (på innpust), «matpakke», «hæ» og «koselig». Men finnene har faktisk det samme begrepet: «talkoot» med samme betydning som norsk «dugnad».

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Det er hyggelig om du legger inn en kommentar på bloggen vår.

Robert Burns

The friend of man
The friend of truth
The friend of age
The guide of youth;
If there is another world,
He lives in bliss;
If there is none,
He made the best of this

Bloggarkiv