Om meg

Bildet mitt
Vi, Kari og Jon, er et par som bor i Sverige. Hun norsk, han halvt svensk. Vi skriver litt om oss selv, og om det som betyr mest i livet vårt; blandt annet barnebarn. Vi har et torp vi er på så ofte vi kan. Her har vi stadig nye prosjekter på gang. Ellers liker begge å reise, gjerne på motorsykkelturer. Det har vært turer til Sør Afrika - da leide vi sykkel, men vi har brukt egen sykkel i b.a. Alpene og Skottland.

mandag 2. mars 2015

Fototriss del 291: Se upp!I fototriss del 291 uppmanas vi att se upp. Vi var i Stockholm i helgen. Om man vänder blicket uppåt när man strosar i Gamla Stan, kan man se att någon av husen har järnmärken. Det er så kallade Ankarslutar. Det är egentligen en information om hur gamla husen är, en sorts hemlig kod där huset avslöjar sin ålder för den som förstår att tyda ankarsluten.
Ankarslutar är gjorda av järn och används från 1200-talet fram till mitten av 1800-talet. Det är en sprint (säkring) som är trädd genom ankarjärnet som sitter fast i i takbjälken och sticker ut genom väggen. Det gör helt enkelt så att takbjälken inte glider av väggen de ligger på. De flesta ankarslutar sitter synliga på ytterväggen, som en sorts dekoration, även om det finns de som är inmurade också och därmed inte synliga. (Gå in på den här länken så kan du läsa mer om ankarslut)
 
  
  
Som en bonusbild lägger jag med Wikipedias exempel på dekorativa ankarslutar från Gamla Stan -
så kan ni själv försöka reda ut när de ankarslut vi har fotat är gjorda.Om du vil se hur andra har tolkat temat i Fototriss så gå in på länken under.
 
Fototriss
 
 

 

6 kommentarer:

 1. Dina bilder andas frid och enkelhet i all den storhet som finns. Gillar dina foton som alltid *tack* /kram

  SvarSlett
 2. Fint trissat! Jag ska absolut se upp nästa gång jag är i Gamla stan..

  SvarSlett
  Svar
  1. Gjør det! Interessant historie i en fantastisk stad!

   Slett
 3. Spännande! Får lyfta blicken nästa gång jag kommer till Stockholm och Gamla Stan.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, Stockholm er en stad man gjerne kommer tilbake til!

   Slett

Det er hyggelig om du legger inn en kommentar på bloggen vår.

Robert Burns

The friend of man
The friend of truth
The friend of age
The guide of youth;
If there is another world,
He lives in bliss;
If there is none,
He made the best of this

Bloggarkiv