Om meg

Bildet mitt
Vi, Kari og Jon, er et par som bor i Sverige. Hun norsk, han halvt svensk. Vi skriver litt om oss selv, og om det som betyr mest i livet vårt; blandt annet barnebarn. Vi har et torp vi er på så ofte vi kan. Her har vi stadig nye prosjekter på gang. Ellers liker begge å reise, gjerne på motorsykkelturer. Det har vært turer til Sør Afrika - da leide vi sykkel, men vi har brukt egen sykkel i b.a. Alpene og Skottland.

mandag 11. august 2014

På tur til Dalarna


 
 
Kari og Jon gjør seg klar for en helg med motorsykkel til Dalarna.
Intercom kobles og justeres før avreise. Så vinker vi til fotografen - Karlstad neste stopp.
Der tilbrakte vi natta på Stadshotellet, etter en bedre middag. Det var tross alt bryllupsdagen vår.
 

Hun med hjelmen blir kalt "Sola i Karlstad. Egentlig het hun Eva Lisa Holtz. Hun ble født i. januar 1739 i Karlstad er et kjent symbol for byen Karlstad. Holtz var servitør og eide en kro i gamle Karlstad. Hun ble kjent for sitt glade och "soliga" humør.
Her med Karis hjelm. Hadde vi hatt sidevogn kunne hun blitt med på turen videre.

 
En liten stopp i Falun der vi tok den eldre bebyggelsen i nærmere øyesyn.


Et av reisens mål var Lilla Hyttnäs i Sundborn. Dette er Sveriges mest berømte kunstnerhjem. Her bodde Carl og Karin Larsson. Man kan få en guidet tur på 50 minutter inne i huset.
"Vær velkommen kjære du, til Carl Larsson og hans fru", har kunstneren malt over utgangsdøra

Kledd i tykke motorsykkeldresser valgte vi å stå over innendørs guiding denne gangen.
Men man kan også beundre den flotte hagen fra århundreskiftet.  En hage som i år er blitt gjenskapt etter gamla brev og Carls malerier. Det var mest Karin som arbeidet i hagen. Hun ville ha en gammel hage med slike blomster som fantes ved gamle torp og herregårder. Der finnes både lupiner,
peoner og stormhatt i store monn. På bildet ved siden av vises noen av de valmuer som Karin Larsson var så glad i.

Her åpenbarer Siljansjøen seg. På veg mot Rättvik. 

 
" Jag rider på min häst i Tällbergs by och blommorna de växa i högan sky." I Tällberg er det vakkert. Velstelt hager omkranset av skigarder. Nå var det ikke akkurat hest vi kjørte, men motorsykkel. I Tällberg overnattet vi på "Det gyllende hornet". Navnet har det på grunn av at det tidligere har vært et hvilehjem for postens ansatte.  


I Tällberg har de på flere steder disse spesielle "Kroneskorsteinene". Når bygningsarbeidere fra dalarna på 1500- og 1600 arbeidet med å bygge Slott rundt Mälern, lærte de seg nye ideer som kom med de utenlandske byggmesterne. Kronskorsteinene er lån fra renessansens Italia. Skorsteinene hadde to oppgaver; pipehatten beskyttet mot snø, regn og fugler - og gjennom at mursteinene ble murt som et kors - beskyttet den også not trolldom og annen overtro. Kroneskorteinene ble vanlige i framfor alt i bygdene i de øvre deler ved Siljansjøen, men forekommer også på flere steder i Dalarna.


Etter overnatting i Tällberg dro vi til Nusnäs. Her produseres den originale Dalahesten (og Dalatupper) samt Morakniver.

Her kan man velge dalahester i alle regnbuens farger. Fruen selv velger seg en" tupp" og vender nesa hjemover.


Fra Mora gikk turen til  Malung og Torsby. Hadde tenkt å kjøre til Sunne og over Fryksdalshöjden til Arvika, men tok en annen vei. E 16 mot Kongsvinger. Jommen sa jeg Europavei! Krøttersti hadde passet bedre. Humper og dumper og dårlig asfalt i flere mil, men fra Magnor ble det bedre. Charlottenberg, Åmotsfors, Koppom, Vännacka og hjem til Töcksfors.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

3 kommentarer:

 1. Hei, må liksom kommentere det tredje bildet deres, "der vi tok den eldre bebyggelsen i øyesyn" hmmm. Er gubben klar over teksten :-). Måtte forresten ha vært en finfin tur.
  Helsning brorsan

  SvarSlett
 2. Så fina bilder från er resa och grattis i efterskott på bröllopsdagen! Ni hann verkligen se mycket fint och vädret verkar ha varit på er sida också. Intessant att höra historien om kronskorstenarna, har aldrig sett något liknande. Jag körde mycket i Dalarna förut i jobbet och det var roligt att få se en bit av vägen där igen, gillar era bilder som är tagna i farten.=)

  SvarSlett
 3. Dere er da jammen tøffe. Koselige bilder fra Dalarna. Var der for noen år siden. Koselig...
  Klem Ingun

  SvarSlett

Det er hyggelig om du legger inn en kommentar på bloggen vår.

Robert Burns

The friend of man
The friend of truth
The friend of age
The guide of youth;
If there is another world,
He lives in bliss;
If there is none,
He made the best of this

Bloggarkiv