Om meg

Bildet mitt
Vi, Kari og Jon, er et par som bor i Sverige. Hun norsk, han halvt svensk. Vi skriver litt om oss selv, og om det som betyr mest i livet vårt; blandt annet barnebarn. Vi har et torp vi er på så ofte vi kan. Her har vi stadig nye prosjekter på gang. Ellers liker begge å reise, gjerne på motorsykkelturer. Det har vært turer til Sør Afrika - da leide vi sykkel, men vi har brukt egen sykkel i b.a. Alpene og Skottland.

lørdag 22. februar 2014

Spår från forna tider


Hej.
Vi, Kari och Jon har ett gammalt torp. Det ligger i Borgvik. Borgvik socken bildades i 1718. Det var 11 personer i vårt - och dom kringliggande torpen redan då. Om vi går ut i från att det bodde folk här på 1600-talet tar vi inte fel. Det är inte lätt att hitta spår från forna tider. Et torp var arrenderat, det är inte mycket nedtecknat förutom det som står i kyrkoböckerna. 
När vi renoverade hittades lite av varje som tätning i väggarna. Bland annat dom här hängslena- möjligen har en liten pojke haft dom för att hålla uppe sin byxor.


Jon hittade några skor oppe under nocken. Små barnafötter har haft dom på. 


Melissa behöver inte använda sådanna kängor. I kväll badade hon i zinkbaljan på köket. Järnspisen ger varmt vatten ock värme. Men järnspisen har inte varit på det här torpet från början. Dom kom först under senare delen av 1800-talet. Före 1900-talet fanns det inga kök och badrum i modern bemärkelse. Vi vil tro att Meliisa inte är den första som badar i en zinkbalja i vårt toparkök. Vi har inga spår, men en gammal spis. Om den ändå kunde tala....


Det här är våran tolkning med tre bilder på tema spår. Gå inn på FOTOTRISS och se hur flera har tolkat det här temat. 

20 kommentarer:

 1. I ett gammalt torp hittar man säkert många gamla spår av en svunnen tid. Vilka fina fynd ni har hittat. Men bilden som jag gillar mest är den sista,vilket äventyr att få bada i en zinkbalja.

  SvarSlett
 2. Otroligt varma spår! Så kul att få höra lite historia om er by :) Tänk vad det lille barnet skulle varit stolt för sina skor och hängslen, de gick säkerligen i arv.

  SvarSlett
 3. Bra triss med jättefina bilder på spår-temat! Det är så vackert med gamla saker, mittenbilden med kängan blir vår favorit.

  SvarSlett
 4. Tiden lämnar många gånger vackra spår. Skorna är så vackra. / Nettan

  SvarSlett
 5. Spännande att leta efter spår av historia i ert torp. Bilden på skorna är såååå fin.
  /Kiki

  SvarSlett
 6. Härliga gamla saker. Sen det du skev till mig, det fungerar jättebra att fota okända. Jag har skrivit lite om det i den här trissen.
  http://kajsalisasblogg.wordpress.com/2014/01/18/tjugosekundersregeln/
  Tycker du att det är jobbigt, så gör så här. Har du ett objektiv med lite längre brännvidd så rikta det lite vid sidan om på långt håll. Sen skär du bara bort det du inte vill ha med så personen inte hamnar ute i hörnet. Du kan även fota på avstånd mot en grupp människor, då känner sig inte folk utpekade.
  Lycka till.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kollade upp linken. Jeg skal bli litt tøffere med å "skyte" med kameraet. Men det blir nok helst på avstand.

   Slett
 7. Häftigt att hitta så där gamla grejer.. Skon är ju jättefin! =)

  SvarSlett
 8. Tänk om era fina "fynd" kunde berätta sin historia! Vedspis är jag uppvuxen med så att säga - i Lapplandsfjällen bodde jag som barn och vi hade varken el eller väg. Vi hade inte vatten indraget heller utan det hämtades i en brunn på gården. Känns ibland som jag är 150 år gammal när jag tänker tillbaka på min barndom, men jag är ännu inte pensionär ;-)

  Blir så glad när jag ser Melissa testa zinkbaljan. Det är viktigt att barn får kännedom om hur det var förr - historia och framtid hänger ihop.

  Tack för fina bilder - värmer mitt hjärta!

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig- det er viktig å dele med seg av historien til den oppvoksende generasjonen. Det å få komme ut på torpet og bade i balja er helt topp! Vi elsker vårt gamle torp- men det forstår du vel...

   Slett
 9. Fint trissat i linje med "gräv där du står". Kul att forska i det man själv bebor nu!

  SvarSlett
 10. Sådana gamla spår måste man vara rädd om!

  Mina bilder på krabbans spår och tigersspåret var från olika delar av Bangladesh. Fågelfotspåren var på stranden här hemma.

  SvarSlett
 11. Vilka intressanta spår jag hittar hos er! Den söta lita badnymfen i zinkbaljan är ju så skön! Och den nötta kängan så vacker. Och tänk om man kunde få veta mer om den lilla pojken med hängslena!

  SvarSlett
 12. Vilka fina bilder. Lilltösen i zinkbaljan är gudomlig.

  SvarSlett
 13. Vilka fina bilder. Skon och baljan är ju så charmiga

  SvarSlett
 14. Åh så spännande! Underbart med gamla torp och spåren därifrån.

  SvarSlett
 15. Fin och tankeväckande triss! Roligt att tänka tillbaka i tiden och fundera hur de levde då.

  SvarSlett
 16. Spännande att hitta gamla saker i väggarna. Gillar verkligen bilden på lilla Melissa i zinkbaljan, en jättefin bild

  SvarSlett

Det er hyggelig om du legger inn en kommentar på bloggen vår.

Robert Burns

The friend of man
The friend of truth
The friend of age
The guide of youth;
If there is another world,
He lives in bliss;
If there is none,
He made the best of this

Bloggarkiv