Kari og Jon gjør seg klar for en helg med motorsykkel til Dalarna.
Intercom kobles og justeres før avreise. Så vinker vi til fotografen - Karlstad neste stopp.
Der tilbrakte vi natta på Stadshotellet, etter en bedre middag. Det var tross alt bryllupsdagen vår.
Hun med hjelmen blir kalt "Sola i Karlstad. Egentlig het hun Eva Lisa Holtz. Hun ble født i. januar 1739 i Karlstad er et kjent symbol for byen Karlstad. Holtz var servitør og eide en kro i gamle Karlstad. Hun ble kjent for sitt glade och "soliga" humør.
Her med Karis hjelm. Hadde vi hatt sidevogn kunne hun blitt med på turen videre.
En liten stopp i Falun der vi tok den eldre bebyggelsen i nærmere øyesyn.
Et av reisens mål var Lilla Hyttnäs i Sundborn. Dette er Sveriges mest berømte kunstnerhjem. Her bodde Carl og Karin Larsson. Man kan få en guidet tur på 50 minutter inne i huset.
 |
"Vær velkommen kjære du, til Carl Larsson og hans fru", har kunstneren malt over utgangsdøra |

Kledd i tykke motorsykkeldresser valgte vi å stå over innendørs guiding denne gangen.
Men man kan også beundre den flotte hagen fra århundreskiftet. En hage som i år er blitt gjenskapt etter gamla brev og Carls malerier. Det var mest Karin som arbeidet i hagen. Hun ville ha en gammel hage med slike blomster som fantes ved gamle torp og herregårder. Der finnes både lupiner,
peoner og stormhatt i store monn. På bildet ved siden av vises noen av de valmuer som Karin Larsson var så glad i.
Her åpenbarer Siljansjøen seg. På veg mot Rättvik.
" Jag rider på min häst i Tällbergs by och blommorna de växa i högan sky." I Tällberg er det vakkert. Velstelt hager omkranset av skigarder. Nå var det ikke akkurat hest vi kjørte, men motorsykkel. I Tällberg overnattet vi på "Det gyllende hornet". Navnet har det på grunn av at det tidligere har vært et hvilehjem for postens ansatte.
I Tällberg har de på flere steder disse spesielle "Kroneskorsteinene". Når bygningsarbeidere fra dalarna på 1500- og 1600 arbeidet med å bygge Slott rundt Mälern, lærte de seg nye ideer som kom med de utenlandske byggmesterne. Kronskorsteinene er lån fra renessansens Italia. Skorsteinene hadde to oppgaver; pipehatten beskyttet mot snø, regn og fugler - og gjennom at mursteinene ble murt som et kors - beskyttet den også not trolldom og annen overtro. Kroneskorteinene ble vanlige i framfor alt i bygdene i de øvre deler ved Siljansjøen, men forekommer også på flere steder i Dalarna.

Etter overnatting i Tällberg dro vi til Nusnäs. Her produseres den originale Dalahesten (og Dalatupper) samt Morakniver.
Her kan man velge dalahester i alle regnbuens farger. Fruen selv velger seg en" tupp" og vender nesa hjemover.
Fra Mora gikk turen til Malung og Torsby. Hadde tenkt å kjøre til Sunne og over Fryksdalshöjden til Arvika, men tok en annen vei. E 16 mot Kongsvinger. Jommen sa jeg Europavei! Krøttersti hadde passet bedre. Humper og dumper og dårlig asfalt i flere mil, men fra Magnor ble det bedre. Charlottenberg, Åmotsfors, Koppom, Vännacka og hjem til Töcksfors.