Om meg

Bildet mitt
Vi, Kari og Jon, er et par som bor i Sverige. Hun norsk, han halvt svensk. Vi skriver litt om oss selv, og om det som betyr mest i livet vårt; blandt annet barnebarn. Vi har et torp vi er på så ofte vi kan. Her har vi stadig nye prosjekter på gang. Ellers liker begge å reise, gjerne på motorsykkelturer. Det har vært turer til Sør Afrika - da leide vi sykkel, men vi har brukt egen sykkel i b.a. Alpene og Skottland.

lørdag 31. desember 2011

Godt å vite


Orion, etter gresk mytologi en jeger, er det lyssterkeste bilde på himmelen. Det er lett å kjenne igjen på de tre kraftige stjernene som danner jegerens belte. Orion har to av de tjue stjernene av første størrelsesklasse. Betelgeuze, en av de røde kjempestjerner, står i høyre skulder på jegeren. Den har en diameter på nesten en milliard kilometer – som tilsvarer omtrent 700 ganger Solens størrelse. Hvis Betelgeuze ble plassert der hvor Solen ligger i dag, ville den omslutte alle de indre planetene: Merkur, Venus, Jorden og Mars. Betelgeuze er så stor at lyset bruker en times tid på å passere stjernen fra den ene enden til den andre!Om Betelgeuze, som er 430 lysår borte, virkelig er den største stjernen, er naturligvis umulig å si. Den sterkeste stjernen i Orion er Rigel, ("kjempens bein") - en ung, blåhvit kjempestjerne. Rigel ligger mellom 700 og 900 lysår unna oss og stråler ca. 60 000 ganger sterkere enn sola. Rigel er med andre ord den mest lyssterke stjerna i hele Melkeveisystemet. Ved hjelp av stjernenes farge kan vi få rede på deres temperatur. De varmeste stjernene er blåhvite. Deretter kommer i rekkefølge de hvite, gulhvite, gule, gulrøde og røde stjerner.

Vi er på nedtelling av det gamle året. Hva er et år i denne sammenhengen? Orion har alltid lyst over oss og vil gjøre det så lenge du og jeg lever. I skrivende stund er det 24 timer igjen av 2011. Vi skal feire dagen dypt inne i de Värmlanske skoger- uten fyrverkeri, men hvem trenger vel fyrverkeri under en så flott stjernehimmel?

Bildet er tatt ute en mørk, stjerneklar kveld. 1600 ISO: det blir mye bildestøy. Orion viser seg mellom to trær.

Ingen kommentarer:

Robert Burns

The friend of man
The friend of truth
The friend of age
The guide of youth;
If there is another world,
He lives in bliss;
If there is none,
He made the best of this

Bloggarkiv