Om meg

Bildet mitt
Vi, Kari og Jon, er et par som bor i Sverige. Hun norsk, han halvt svensk. Vi skriver litt om oss selv, og om det som betyr mest i livet vårt; blandt annet barnebarn. Vi har et torp vi er på så ofte vi kan. Her har vi stadig nye prosjekter på gang. Ellers liker begge å reise, gjerne på motorsykkelturer. Det har vært turer til Sør Afrika - da leide vi sykkel, men vi har brukt egen sykkel i b.a. Alpene og Skottland.

fredag 30. desember 2011

Romjul i et torp Anno Domini 1867 og 2011


Et foto til fra vårt lille torp. Ettersom det er innevær, blir det innebilder. Ny Carl Larsson Lysestake sammen med en gammel nisse. Og i bakgrunnen synes leddkaktusene. De er fulle av blomster. De trives i stugan de med!

Ja, det er lett å idealisere torparlivet; Vi sitter inne i vår lille røde stue og spiser krumkaker. Men dere skulle ha vært her i går - når vi stekte de nevnte kakene. Det kom grå røyk fra spisen så vi måtte lufte/vädra. Opp med dørene; for det sitter doble vinduer i kjøkkenet så gjennom dem kan vi ikke lufte. Dette medførte at brannvarslerne - både oppe og nede begynte å pipe. Kjærringa var grinete, flere krumkaker ble svidd og gubben (som spurte om hvorfor ikke krumkakene ble stekt på den elektriske ovnen) fikk kjeft!
Tenk deg tilbake til romjulen 1867. Den 28.12. ble Brita Jeanna født i en av Jakstorpene. Det er flere Jakstorp; Søndre J., Norra J., Nedre J. (Nertorp) og Lille J. (Blankåsen) og det er vanskelig å se ut fra kirkebøkene hvor de forskjellige familiene bodde. Brita Jeanna var barn nummer seks av i alt ellve barn. Nå må det tillegges at barna kom i en periode på nærmere 30 år - så alle bodde ikke hjemme på samme tid.
I følge boka "Så renoveras torp og gårdar", begynte jernspisen å komme i 1840. Før dette lagde man mat over åpen ild. Det er ikke sikkert at en slik "nymotens innretning" som en kjøksspis var kommet til Jakstorpene i 1867, for det står å lese om flere av torperne at de var utfattige.
Man kan trygt si at lille Brita vokste opp i trange kår. Det var nok til tider kaldt, det røk i fra det åpne ildstedet der mat skulle lages, vann skulle kokes og klær skulle tørkes. Det var en del av livet i Jakstorp i 1867. Vi vet ikke hvordan Brita hadde det. Men man kan tro at det mer strevsomt enn romantisk. Forhåpentligvis fikk Brita også sin bit av romantikken, for kirkebøkene kan fortelle at hun ble lyst til äktenskap med Alfred H. i Gilleberga 15.02.1895.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Det er hyggelig om du legger inn en kommentar på bloggen vår.

Robert Burns

The friend of man
The friend of truth
The friend of age
The guide of youth;
If there is another world,
He lives in bliss;
If there is none,
He made the best of this

Bloggarkiv