Om meg

Bildet mitt
Vi, Kari og Jon, er et par som bor i Sverige. Hun norsk, han halvt svensk. Vi skriver litt om oss selv, og om det som betyr mest i livet vårt; blandt annet barnebarn. Vi har et torp vi er på så ofte vi kan. Her har vi stadig nye prosjekter på gang. Ellers liker begge å reise, gjerne på motorsykkelturer. Det har vært turer til Sør Afrika - da leide vi sykkel, men vi har brukt egen sykkel i b.a. Alpene og Skottland.

søndag 28. august 2011

Cottage Garden

På Norra Jakstorp er det flere blomsterrabatter. Den første sommeren vi hadde torpet, oppdaget vi blomster på mange steder- også utenom rabattene. Tidligere eiere har flyttet bed, stauder/perenner har blitt kastet på komposten og nå dukker det opp diverse løker og stauder på de utenkeligste steder.

Nå blomstrer det en gammel høstasters i villnisset bak kjøkkenhagen vår.


Det er mulig at det tidligere har vært et bed på dette stedet. For det var faktisk her vi fant denne flotte, gule stauden. Den kalles blandt annet "Torparrose" og "Kyss meg over gjerdet". Vi har flyttet den og delt den slik at det nå står en hel rekke og vaier høyt til himmels i det store staudebedet vårt. 


Ja, staudene har mulig blitt flyttet i tidligere tider, men de har ikke fått det mindre turbulent etter at Kari og Jon tok over torpet. Nå er staudene nærmest nomader. Kanskje man helst skulle hatt dem i potter...? Her står det en Iris i trillebåra. Den var egentlig tiltenkt bedet på bildet under. Men etter nærmere ettertanke, ble det plantet flere stokkroser der i stedet. Det å ha muligheten til å forme en hage, passer for oss kreative sjeler.


Dette er et såkalt mikset bed; Her er det stauder, en rose, ettårige sommerblomster og knoller. I England er "mixed borders" et begrep der eieren kombinerer ulike vekstslag. Dette gir et bed som blomstrer hele sommeren. Litt som de engelske Cottagegarden, men på svensk.
(Kilde: Allt om TRÄDGÅRD. 11-2011)

I dag er ikke dette bedet mye å skryte av. Ettersom Kari ikke kan la være å flytte rundt på plantene,
står de nå og henger. (Jaja, man skal ikke flytte rundt på georginer/dahlia som er i full blomst!) Men neste år, neste vår...: Da har vi nye muligheter -både blomstene og Kari. Om du skulle komme kjørende opp mot Norra Jakstorp vil du da se en Cottage Garden, eller passer det bedre å si en torparträdgård? 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Det er hyggelig om du legger inn en kommentar på bloggen vår.

Robert Burns

The friend of man
The friend of truth
The friend of age
The guide of youth;
If there is another world,
He lives in bliss;
If there is none,
He made the best of this

Bloggarkiv