Om meg

Bildet mitt
Vi, Kari og Jon, er et par som bor i Sverige. Hun norsk, han halvt svensk. Vi skriver litt om oss selv, og om det som betyr mest i livet vårt; blandt annet barnebarn. Vi har et torp vi er på så ofte vi kan. Her har vi stadig nye prosjekter på gang. Ellers liker begge å reise, gjerne på motorsykkelturer. Det har vært turer til Sør Afrika - da leide vi sykkel, men vi har brukt egen sykkel i b.a. Alpene og Skottland.

fredag 1. november 2013

Ljus och kultur i Borgvik

 Borgvik og området rundt sjøen Värmeln sies å være Värmlands vugge. Kverna sto klar allerede på 1300-tallet og jernverket startet på 1600-tallet. Da Eiffeltårnet skulle bygges ved verdensutstillingen 1889 sto bruket for leveransen av jern. Borgvik er nå en av Värmlands best bevarte bruksmiljøer. Bruket ble nedlagt i 1925 men stedet og dets navn lever videre. I sommer var den svenske kongen og dronningen og besøkte stedet på sitt besøk i Värmland. Vårt lille torp er også en del av stedet. Det er Borgviks Bruk 1:113. Og det er vi stolte av.
Tilstelningen Ljus och Kultur i Borgvik har ambisjoner om å vise frem Borgvik gjennom å skape en vakker lyssettning i det unike bruksmiljøet. På det øveste bildet vises Hytteruinen. Det er her jernet ble støpt. På det nederste bildet vises jernvekten der jernet ble veiet før det ble kjørt ut.
Vi var også med på en dramatisert, guidet tur som tok oss med på en minnerik opplevelse over Borgviks historie. Her fikk vi møte noen av Borgviks profiler fra ulike epoker.
 

Klensmedjan var reparasjonssmie for bruket. Under Ljus och Kultur var smeden i gang og holdt ilden i gang. Smeden blir her spilt av vår granne Stig.
 
 
Boa Brukshandel er en gammel brukshandel fra 1834 som var i drift som handelsbod frem til 1980 da den siste kjøpmannen "Calle i boa" dro seg tilbake i en alder av 89 år. Også i dag traff vi Calle på vår guidede tur. Her spilt av vår venn Lars Lomarker.
 
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Det er hyggelig om du legger inn en kommentar på bloggen vår.

Robert Burns

The friend of man
The friend of truth
The friend of age
The guide of youth;
If there is another world,
He lives in bliss;
If there is none,
He made the best of this

Bloggarkiv