Om meg

Bildet mitt
Vi, Kari og Jon, er et par som bor i Sverige. Hun norsk, han halvt svensk. Vi skriver litt om oss selv, og om det som betyr mest i livet vårt; blandt annet barnebarn. Vi har et torp vi er på så ofte vi kan. Her har vi stadig nye prosjekter på gang. Ellers liker begge å reise, gjerne på motorsykkelturer. Det har vært turer til Sør Afrika - da leide vi sykkel, men vi har brukt egen sykkel i b.a. Alpene og Skottland.

lørdag 9. november 2013

Dublin; litt om mat og mye om whisky

 
Ja så havna vi på pub igjen; i Dublin. Det er andre gang vi er i denne byen,- men ikke den siste!
Vi har fått en yndlingspub; Oliver st John Gogarty's pub. Der er det levende musikk, flott stemning og trivelig betjening.
 
 
Maten i Dublin har vi skrevet litt om før. En irsk frokost består av bønner, stekt egg, bacon, fritert fisk, pølser og blodpudding, men Irland er også kjendt for sin sjømat. 
En av Kari`s favoritter er østers med pepperrotsaus og til drikke; Guinness øl.
(Fruen ser rimelig fornøyd ut, men så regnes også østers å være et afrodisiakum!)

 
Det går med noen fat Guinness hver dag - selv uten Kari og Jon sin hjelp. Forrige gang vi var i Dublin, besøkte vi Guinness bryggeri. Du kan lese om det HER. 
 
 
Denne gangen fikk vi en rundtur på Jamesons aller første destilleri på Bow Street. Jameson ble produsert her i nesten 200 år - frem til 1971.
Vi fikk en rundtur der vi lærte hvilket håndverk som ligger bak tilverkningen av irsk whiskey.
 
 
Vi ble fortalt at destilleriet handlet inn alt kornet sitt i høstonna. Kornet ble tørket i lukkede brennovner for å garantere en ren smak uten røk. I Skottland foredrar man en annen type whiskey der man lar torvrøk passere gjennom malten. Dette gir skotsk whisky en røkt, torvaktig smak som man ikke finner i Jameson. Kornet ble malt og blandet med varmt vann i en stor beholder der det ble rørt om ved hjelp av en stor rake. Etter 4 timer med omrøring ble væsken - som nå var blitt til søtaktig vørt - tappet om, tilsatt gjær og etter 80 timer hadde alt sukkeret blitt forvandlet til alkohol. Så skulle den destilleres. Destillasjon er kunsten å separere alkohol fra vann. Søtvørten ble varmet opp og alkoholen ble kondensert i store panner av kobber. Jameson blir destillert tre ganger mens man i Amerika destillerer bourbon bare en gang og mesteparten av Skotsk whisky blir destillert to ganger. Hver destillasjon gir en mildere og mer utsøkt smak.
 
 
Spriten ble fyllt på eikefat og forvart i store mørke rom for å modnes. Fatene ble importert fra Spania, Portugal og USA der de tidligere hadde blitt brukt til lagring av sherry, portvin og bourbon.
 
 
Dess lenger whiskyen blir liggende på fat, dess mer modnes den; fargen og smaken blir kraftigere. Men det fordampes også mer av de edle dråper. (Inntil 30 %.)
 
 
Når den guidede turen var ferdig, ble det bedt om frivillige til å prøvesmake. Jon var en av de heldige som ble trukket ut og han fikk smake på whisky fra Skottland (Johnnie Walker Black Label), USA (Jack Daniels) og selvfølgelig en Jameson fra Irland. Det må legges til at Jameson var favoritten.
Kari, derimot har aldri vært noe glad i whisky, men i biletten var det inkludert en smaksprøve til alle. Og da forsyner man seg jo...Kari fikk en positiv smaksopplevelse:
Drinken besto av is, Jameson, ingefærøl og lime.
 
 
Det må tillegges at vi avsluttet turen på Jameson med hver vår Irish Coffe.
Vi kommer gjerne tilbake for vi har forelsket oss i byen, folket, den irske musikken og publivet!
 

4 kommentarer:

  1. Skål, ja det ser ut som om dere koste dere. Har tenkt på Irland i mange år jeg men rotet meg avgårde, neida. Får vel ta et løft i nakken snart.

    SvarSlett
    Svar
    1. Bli med oss neste gang, da, vel!? Laurits vil også til Dublin.

      Slett
  2. ¡Geniales fotografías , me encantan!
    Un abrazo.

    SvarSlett

Det er hyggelig om du legger inn en kommentar på bloggen vår.

Robert Burns

The friend of man
The friend of truth
The friend of age
The guide of youth;
If there is another world,
He lives in bliss;
If there is none,
He made the best of this

Powered By Blogger

Bloggarkiv