Om meg

Bildet mitt
Vi, Kari og Jon, er et par som bor i Sverige. Hun norsk, han halvt svensk. Vi skriver litt om oss selv, og om det som betyr mest i livet vårt; blandt annet barnebarn. Vi har et torp vi er på så ofte vi kan. Her har vi stadig nye prosjekter på gang. Ellers liker begge å reise, gjerne på motorsykkelturer. Det har vært turer til Sør Afrika - da leide vi sykkel, men vi har brukt egen sykkel i b.a. Alpene og Skottland.

tirsdag 10. juli 2012

"Åh det är skönt när mitt Stockholm är grönt, sakta gå hem genom stan."


Endelig fikk vi oppleve det Stockholm Monica Zetterlund synger om. I helgen hadde vi langhelg. Vel tre timer etter at vi steg på toget i Arvika (bildet over) var vi midt i hjertet av byen.


Noen hundre meter fra togstasjonen lå hotellet vi skulle tilbringe tre netter på. (Bildet er tatt fra taket på Radisson hotell.)


Stockholm må være en av verdens vakreste hovedsteder! Byen er bygd over 14 øyer og er bundet sammen med 53 broer. I Stockholm finnes alt hva man kan forvente seg av en hovedstad; folkevrimmel, restauranter, gallerier, butikker, tivoli samt klassiske severdigheter som museer og kirker. I tillegg til å traske rundt i byen, lot vi oss- som turister- frakte rundt med buss (Hop on - hop off.) Men vi passet også på å se den over 750 år gamle hovedstaden fra vannet.


Vi passet på å nyte det gode liv; blandt annet mat og god drikke.


Gamla stan, "staden mellom broarna" er et yndet turiststed med sine trange smug, butikker og trivelige kafèer, Stockholms slott, museer og kirker. Dette var hele Stockholm under middelalderen.


På husfasadene i Gamla stan finnes så kalte "ankarslut". Disse ble brukt som lås når man festet gulvbjelkene i murverket. Ankarsluten har hatt mange ulike former gjennom tidene. Innfeldt bilde; anakarslut som ble brukt fra middelalader til 1600-tallet.


Sentralt i Gamla stan ligger Stockholms eldste torg; Stortorget. Hvert år holdes det her et tradisjonelt julemarked. Det sies å ha aner fra Gustav Vasas dager.


Når Stadsholmen, nåværende Gamla stan ikke hadde plass til flere hus i begynnelsen av 1600-tallet, begynte man å bygge lave trehus på Södermalm- eller kort og godt Södern. Etter å ha klatret høyt opp på Stigberget, var det helt ok å nyte utsikten med en iskald øl! Bildet under; på veg ned fra Stigberget.


Vi kommer helt klart tilbake til Stockholm!

2 kommentarer:

  1. Hei Kari.
    Ser ut som om dere har kost dere, kjente meg i gjenn her :-)

    SvarSlett
  2. Tanken har vært der men aldri kommet dit, ja den er kjent for å være vakker, fine bilder.

    SvarSlett

Det er hyggelig om du legger inn en kommentar på bloggen vår.

Robert Burns

The friend of man
The friend of truth
The friend of age
The guide of youth;
If there is another world,
He lives in bliss;
If there is none,
He made the best of this

Bloggarkiv