Om meg

Bildet mitt
Vi, Kari og Jon, er et par som bor i Sverige. Hun norsk, han halvt svensk. Vi skriver litt om oss selv, og om det som betyr mest i livet vårt; blandt annet barnebarn. Vi har et torp vi er på så ofte vi kan. Her har vi stadig nye prosjekter på gang. Ellers liker begge å reise, gjerne på motorsykkelturer. Det har vært turer til Sør Afrika - da leide vi sykkel, men vi har brukt egen sykkel i b.a. Alpene og Skottland.

søndag 11. oktober 2015

Humleøl

 
Gulatingsloven eksisterte allerede før år 1000 og en av lovene beskrev påbudet om å brygge øl til gudene ved vinter- og sommersolverv og vår- og høstjevndøgn. Man ble pålagt å komme til drikkelag og hedre gudene. Gulatingsloven satte blant annet strenge straffer for en som ikke brygget øl som påbudt. Da kristendommen kom til landet, skulle man i stedet for å drikke for gudene, drikke til ære for Maria og Jesus, konge og biskop. Bonden mistet alt han eide, halvparten til biskopen og halvparten til kongen, hvis han ikke hadde brygget øl på tre år. I verste fall kunne man bli landsforvist, men slapp dersom en gikk til alters og tok i mot nattverd og bekjente seg den kristne tro. (Fra Ringnes- ølets historie)
 
 
Bruken av humle revolusjonerte ølbryggingen fordi humle gjorde ølet mer holdbart. Humleblomsten ble brukt som te, og har en beroligende virkning. Humle er en harfør, viltvoksende og flerårig klatreurt. Humle fantes på nesten alle gårder og et ordtak sa at humleølet skulle være så sterkt at "håret reste sæ på hue på`n". (Fra Drikke fra Østfold)


På torpet vokser det humle. Den har nok stått her i mange år. Kari ville prøve å lage humleøl. Her er oppskriften:
 
8 liter vann kokes opp med
1/2 kilo farin og
1/2 kilo brunt sukker
 
2 sitroner skrelles og skjæres i skiver. Fjern steinene og det hvite fra skallet. Sitronskivene og skallet tas opp i den varme laken.
 
10 humleblomster kokes i 15 minutter, siles, avkjøles.
1/4 teskje gjær løses opp i litt lunkent vann som tas i laken.
 
La stå i 1 døgn til gjæring. Helles så på flasker som etterfylles og korkes.
 
2-3 rosiner og
1 teskje sukker has på hver flaske
 
Lagre en uke.


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Det er hyggelig om du legger inn en kommentar på bloggen vår.

Robert Burns

The friend of man
The friend of truth
The friend of age
The guide of youth;
If there is another world,
He lives in bliss;
If there is none,
He made the best of this

Bloggarkiv