Om meg

Bildet mitt
Vi, Kari og Jon, er et par som bor i Sverige. Hun norsk, han halvt svensk. Vi skriver litt om oss selv, og om det som betyr mest i livet vårt; blandt annet barnebarn. Vi har et torp vi er på så ofte vi kan. Her har vi stadig nye prosjekter på gang. Ellers liker begge å reise, gjerne på motorsykkelturer. Det har vært turer til Sør Afrika - da leide vi sykkel, men vi har brukt egen sykkel i b.a. Alpene og Skottland.

søndag 12. mai 2013

Karius og Baktus (og Melissa)

 
 
Karius og Baktus. Skrevet og illustrert av Torbjørn Egner

Det var en gang en gutt, og det var Jens. Han hadde tenner i munnen sin, og det har vi jo alle. Men i en av tennene sine hadde Jens et hull, og der bodde det to små fyrer som hette Karius og Baktus. Det var noen merkelige navn, synes du kanskje, men så var et også noen merkelige fyrer. De var så bitte små at man ikke kunne se dem uten gjennom et kraftig forstørrelsesglass.

Dette er begynnelsen på en norsk barnebok fra 1949 som er skrevet og illustrert av Torbjørn Egner. Karius og Baktus lever lykkelige dager i tennene til Jens og spiser loff med sirup på. Men en dag får Jens vondt i tennene sine og da pusser han først tennene sine for så å gå til tannlegen.

 
Melissa leser boka om Karius og Baktus om igjen og om igjen. Hun synes synd på de to små fyrene som møter det skumle tannlegeboret og blir skyllet ut av munnen til Jens.


Man mener at boka har endret holdningene til tannhelse og tannpuss i Norge etter 1950. Men de to små fyrene er kjent langt utover Norges grenser. Egennavnene skal være avledet av "kariesbakterier": Karius, og "bakterier": Baktus. (Kilde Wikipedia)

Melissa var nylig hos tannlegen. Tannlegen tittet nøye, men så hverken Karius eller Baktus!
(Og det er kanskje vel så bra når man vet hvilken skade de kan forårsake)

Her - trygt på Mammas fang mens tannlegen inspiserer tenne hennes. Det hører med til historien at tannlegen også måtte ta en titt inn i dukkens munn.1 kommentar:

Det er hyggelig om du legger inn en kommentar på bloggen vår.

Robert Burns

The friend of man
The friend of truth
The friend of age
The guide of youth;
If there is another world,
He lives in bliss;
If there is none,
He made the best of this

Bloggarkiv