Om meg

Bildet mitt
Vi, Kari og Jon, er et par som bor i Sverige. Hun norsk, han halvt svensk. Vi skriver litt om oss selv, og om det som betyr mest i livet vårt; blandt annet barnebarn. Vi har et torp vi er på så ofte vi kan. Her har vi stadig nye prosjekter på gang. Ellers liker begge å reise, gjerne på motorsykkelturer. Det har vært turer til Sør Afrika - da leide vi sykkel, men vi har brukt egen sykkel i b.a. Alpene og Skottland.

onsdag 31. juli 2013

Tuntre/ Vårdträd


Et tuntre- eller vårdtäd som det heter på svensk, er et dominerende tre på gårdsplassen foran huset. Det skulle beskytte gården og de som bodde der. Dersom man skadet treet, kunne det bringe ulykke. I det svenske navnet; "vårdträd" menes å vårda- å beskytte. Man trodde at det beskyttende bodde under treet. Vanlige tuntrær er lønn, eik, kastanje, lind, alm, lønn og ask. Nåletrær forekommer ikke som tuntrær og frukttrær kun som et unntak. Tuntrær er ofte høyere enn huset og beskytter derfor bygningene for lynnedskag. (Kilde: GÅRD&TORP)

 
I innkjørselen til torpet står det en lind. Vi velger å kalle det vårt tuntre. Tuntre, også kalt vettetre, tussebjørk eller vettebjørk, opprinnelig hellig tre som vokste der haugebonden eller rudkallen var begravd, ofte på gamle gravhauger. Så lenge treet ikke ble skadet med skarp redskap, vernet det gården mot ulykker, og det ble gjerne ofret til det, bl.a. til jul. Senere er ordet tuntre oftest brukt om et tre som er plantet i gårdstunet. (Kilde: Det store norske leksikon.)

1 kommentar:

  1. Trivelig tuntre. Det er sånne som virkelig har verdi. Fordi du kan sitte under dem en varm sommerdag og få skygge. Og så skjermer de for vind om vinteren. Heldiggriser:-)

    Ha en god sommer videre!

    SvarSlett

Det er hyggelig om du legger inn en kommentar på bloggen vår.

Robert Burns

The friend of man
The friend of truth
The friend of age
The guide of youth;
If there is another world,
He lives in bliss;
If there is none,
He made the best of this

Bloggarkiv