Gulatingsloven eksisterte allerede før år 1000 og en av lovene beskrev påbudet om å brygge øl til gudene ved vinter- og sommersolverv og vår- og høstjevndøgn. Man ble pålagt å komme til drikkelag og hedre gudene. Gulatingsloven satte blant annet strenge straffer for en som ikke brygget øl som påbudt. Da kristendommen kom til landet, skulle man i stedet for å drikke for gudene, drikke til ære for Maria og Jesus, konge og biskop. Bonden mistet alt han eide, halvparten til biskopen og halvparten til kongen, hvis han ikke hadde brygget øl på tre år. I verste fall kunne man bli landsforvist, men slapp dersom en gikk til alters og tok i mot nattverd og bekjente seg den kristne tro. (Fra Ringnes- ølets historie)
Bruken av humle revolusjonerte ølbryggingen fordi humle gjorde ølet mer holdbart. Humleblomsten ble brukt som te, og har en beroligende virkning. Humle er en harfør, viltvoksende og flerårig klatreurt. Humle fantes på nesten alle gårder og et ordtak sa at humleølet skulle være så sterkt at "håret reste sæ på hue på`n". (Fra Drikke fra Østfold)
På torpet vokser det humle. Den har nok stått her i mange år. Kari ville prøve å lage humleøl. Her er oppskriften:
8 liter vann kokes opp med
1/2 kilo farin og
1/2 kilo brunt sukker
2 sitroner skrelles og skjæres i skiver. Fjern steinene og det hvite fra skallet. Sitronskivene og skallet tas opp i den varme laken.
10 humleblomster kokes i 15 minutter, siles, avkjøles.
1/4 teskje gjær løses opp i litt lunkent vann som tas i laken.
La stå i 1 døgn til gjæring. Helles så på flasker som etterfylles og korkes.
2-3 rosiner og
1 teskje sukker has på hver flaske
Lagre en uke.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Det er hyggelig om du legger inn en kommentar på bloggen vår.