Om meg

Bildet mitt
Vi, Kari og Jon, er et par som bor i Sverige. Hun norsk, han halvt svensk. Vi skriver litt om oss selv, og om det som betyr mest i livet vårt; blandt annet barnebarn. Vi har et torp vi er på så ofte vi kan. Her har vi stadig nye prosjekter på gang. Ellers liker begge å reise, gjerne på motorsykkelturer. Det har vært turer til Sør Afrika - da leide vi sykkel, men vi har brukt egen sykkel i b.a. Alpene og Skottland.

torsdag 6. januar 2011

Trettendedag jul eller tyvende dag Knut



Bildet viser ett av to pepperkakehjerter som har hengt til pynt i vinduet i jula. Her har vi trykket ut et hjerte inne i et annet hjerte og drysset knust sukkertøy i det utstukkede hullet. Når hjertet steker, smelter sukkertøyet og det blir et gjennomsiktig "sukkertøyvindu". (Det andre hjertet har grønt sukkertøyvindu.)

I dag hiver vi ut jula hos Kariogjon. Det har vært spørreundersøkelse på NRK Østfold om når folk avslutter jula. Nå for tiden er det ofte nyttårsfeiringen og nyttårsdagen den 1. januar som avslutter julen. Tror det kan komme av at folk starter jula mye tidligere; i mange hjem pyntes det til jul allerede i advent. Det er jo forståelig at man ser seg lei på jula når butikkene starter med julereklame - pynt og sanger allerede i november!

Nordmenn, svensker og finlandssvenskene anser at det er 20. dag som ringer julen ut. Men det er vi alene om. Over alt ellers er det 13. dag som er julens siste "riktige" helgedag.

Hvor kommer ordtaket "Knut kjører julen ut" fra?
Knut var en av den danske kong Sven Tveskjegg sine 19 utenomekteskaplige sønner. Det ble kamp om den danske krone og denne Knut ble drept den 7. januar. Hans sønn Valdemar ble senere konge over Danmark og han fikk da paven i 1169 til å skrive inn pappa Knut som helgen. Slik fikk også denne dagen navnet Knut i almanakken. Men på slutten av 1600-tallet flyttet man Knut til den 13. januar. Fra før 1600 sa man "Knut kjører julen ut". Etter 1700 ble det "Tyvende dag Knut kjører julen ut." Denne dagen er ikke rød i noen almanakk. Hvorfor? Det kan hende at man prøver å dra inn de dager man før feiret midtvinterblot. Eller man kan ha villet gjøre tyvendedag til en såkallt oktav til trettendedagen. I katolsk tid feiret man nemlig ikke sjelden en slags etterdag en uke etter en stor helligdag. (Kilde: "Svanska Traditioner av Jan Öjvind Swahn".)
På bygda bruker mange fortsatt å holde på julen til 20. dag jul- altså 13. januar. Det er jo også en mulighet at vi her i Norden er lei av å kaste ut jula og med den; alle lysene.


Julestjernene får nok stå en stund til hos oss. De har holdt seg utrolig godt, men snart blir de byttet ut med primula. Og vi ser frem til lysere tider. Om det er snø ute, kan det alltids være vår i vinduskarmen!


I dag har det vært en gjennomsnittstemperatur på -3 grader ute. Og det er utrolig vakkert. Her i Tallåsvägen er det dessuten flott sparkeføre. Håper været holder seg i helgen slik at vi kan være en del ute.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Det er hyggelig om du legger inn en kommentar på bloggen vår.

Robert Burns

The friend of man
The friend of truth
The friend of age
The guide of youth;
If there is another world,
He lives in bliss;
If there is none,
He made the best of this

Powered By Blogger

Bloggarkiv