I år blir det ikke store julebaksten i det Hermanske hjem. Hvert år har det blitt baket 7 slag småkaker - og hvert år blir de til fuglemat. Et slag vi skal bake i år, er myk pepperkake. Denne oppskriften har vi fått av vår venninne Anneli. og den kan vi absolutt anbefale!
Prästgårdens PEPPARKAKA. Prisbelönt 1945.
- 100 g smör el margarin
- 2 ägg
- 2 1/4 dl socker
- 1 1/2 dl gräddfil
- 1 1/2 tsk ingefära
- 1 1/2 tsk nejlikor
- 2 tsk kanel (det finns färdiga pepparkakskryddor att köpa)
- 2 3/4 dl vetemjöl
- 1 tsk bikarbonat (eller 2 tsk bakpulver)
Till JULEN brukar jag ha i lingon eller lingonsylt i smeten.
Smörj och bröa en form som rymmer ca 1 1/2 liter. Du kan ta en avlång form eller en rund med hål.
Smält smöret och låt det svalna
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt gräddfilen, fettet och mjölet blandat med kryddor och bikarbonat.
Häll smeten i formen
Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min (inte längst ner).
Jag bakar alltid två kakor samtidigt. När kakan är färdig får den stå en stund i formen, innan jag stjälper upp den. Den får kallna under bakduk.
Det var i Sverige vi første gang fikk smake blåmuggost på pepperkaker. Smaken av pepperkake og blåmuggost gifter seg!
Kakeformene er kjøpt på IKEA.
Så god den ser ut, også så gøy at den har en gammel oppskrift. Her i huset blir det nok dessverre 7 slag, det er en slags dum ting jeg ikke klarer å slutte med, står med hodet i mel og bakstefjøl til langt ut i desember...før den store julerengjøringen begynner...uff, det er litt slit, men veldig koselig også...selv om jeg egentlig har lyst til å bare reise bort i år...jul under sol i Thailand feks...det er bare det å få med brannmannen da...nei, blir nok ribbe her i skogen;-)
SvarSlett