August og september er to flotte måneder; man kan høste inn fra haven og skogen. Rips- solbær - og stikkelsbærbuskene på Jakstorp har ikke blitt vedlikeholdt på flere år. Derfor har vi tynnet bærbuskene ved å skjære ned de mest forvokste grenene, de siste to årene. I fjor tok trosten det meste av ripsen, i år kom vi den i forkjøpet.
Henriette Schønberg Erken kom med mange gode råd i sin tid. I kokeboka hennes fra 1946 kan man lese: "Til konservering må frukten være så frisk og nyplukket som mulig- ikke overmoden, og den må være plukket i tørt vær. Dette og absolutt renslighet er betingelsen for et godt resultat. Produktene skal gjennom konservering gjøres holdbare i uinskrenket tid."
De hadde kunnskap som er på vei til å forsvinne, de gamle husmødrene. Nå saftet vi på gammelt vis, men det kan nevnes at Schønberg Erken anbefalt 1/2 kg sukker til hver liter saft. Vi fulgte en nyere oppskrift; 300 g sukker pr. liter saft.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Det er hyggelig om du legger inn en kommentar på bloggen vår.