Her er noen eksempler på hva Jon lagde snaps av: Kanel (mulig den snapsen er god til grøt), sitron og vanilje, av stikkelsbær, tyttebær og rips, bjørnebær, markjordbær/smultron. Alt ble ikke like godt.
Tre av snapsene vil vi nevne her.
Snaps av Johannesurt:
Johannesurt er et svensk navn på prikkperikum som er i vanlig bruk også i Norge. Urten kan blandt annet brukes ved; depresjoner, nervøsitet, søvnforstyrrelser, kronisk tretthetssyndrom, appetittløshet, leversykdommer, gallesykdommer, magesår, forstoppelse, dysenteri, premenstruelle syndrom (PMS), manglende menstruasjon, klimakterieplager, nyrestein, blærekatarr, sengevæting, candida, influensa, hoste, bronkitt, snue, malaria, hiv, kyssesyke, mareritt og stamming hos barn. (Og dette var bare et utdrag.) Du kan lese mer om urten HER . Jon lot seg inspirere av Ulf Lundell i sangen Öppna Landskap; "Där bränner jag mitt brännvin själv, och kryddar med Johannesört. och dricker det med välbehag, till sill och hembakt vört."
Porsbrennevin:
Vi plukker vår egen pors ved Porstjärn. Porssnaps er et godt alternativ til aquavit.
Solbærsnaps/ Svartvinbärsnaps
Solbær er en gammel kulturplante som vokser vilt. Også noen av disse bærene havnet på flasker. Leter du på nettet, vil du se at det er flere oppskrifter på denne snapsen. Her kommer en oppskrift:
Legg solbærene på et syltetøysglass og dekk dem med sprit. Bruk gjerne 45 % sprit, for vanninnholdet i bærene vil bidra til å senke alkoholstyrken.Bærene kan så lagres fra en uke til måneder. Så tynnes de i en del ekstrakt til 40 % ren sprit.
Bærene tynnes med¨en del ekstrakt til fem deler ren 40 % sprit. Vi velger å ta i litt sukker. Oppskriftene enes ikke om hvorvidt snapsen skal stå mørkt eller ei, men en ting går igjen; snapsen har best av å stå, gjerne et år. Tapp om og fjern bunnfallet etter noen måneder.
Vår snaps har stått i to år og blitt ille god.
Den er blant de aller beste snapsene våre.
Ha en fin helg!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Det er hyggelig om du legger inn en kommentar på bloggen vår.