Om meg

Bildet mitt
Vi, Kari og Jon, er et par som bor i Sverige. Hun norsk, han halvt svensk. Vi skriver litt om oss selv, og om det som betyr mest i livet vårt; blandt annet barnebarn. Vi har et torp vi er på så ofte vi kan. Her har vi stadig nye prosjekter på gang. Ellers liker begge å reise, gjerne på motorsykkelturer. Det har vært turer til Sør Afrika - da leide vi sykkel, men vi har brukt egen sykkel i b.a. Alpene og Skottland.

søndag 8. februar 2015

Februar 2015


Et nydelig vintervær! Vårt lille, røde torp ligger innhyllet i snø.


Det er ved nok ut vinteren....
 
 
....men til våren blir det dugnad: Da håper vi å få tatt den ene bjørka bak vedboden.

 
Kan ikke akkurat skryte av helgens utendørsaktiviteter: Her er Jon på skitur. :) 
 
 

lørdag 7. februar 2015

Fototriss del 290: Träd

 
 
På torpet har vi planterat två äppelträd. Det är äpplen från Värmland. Det ena trädet är en Risäter och det andra är en sort som heter Spässerud.  Men rådjuren tycker också om våra träd. Vi har hört att om man låter en man kissa på träden, så håller det djuren borta. Men hur länge hänger testosteron-lukten i? Det var många rådjurspår runt träden nu. Då försöker vi med nästa knep: CD-skivor som blänker i solen kanske skrämmer bort rådjuren?  
 

 
På bild nummer två ser ni vårat kastanjträd. Visste ni förresten at äkta kastanj er ett helt annat träd än trädet ni ser på detta blogginlägget?
Trädet som ni ser här är en hästkastanj. Äkta kastanj är ovanlig i Sverige, dom finns söder i Europa. Hästkastanjen blev planterat för första gång i Sverige på 1600-talet. Det är ett stort träd som kan bli minst lika praktfult som en ek och nästan lika gammalt. Trädet är populärt i parker och alléer. Kastanjens frukt är giftig for människor. Häst och hjort, däremot, äter gärna av frukterna och dom kan med fördel användas som vinterfoder.  (Gård & Torp)
 

 
I inkörningen till torpet står det en gammal lind. Vi väljer att kalla det vårat vårdträd. I forna dar trodde man att det skulle beskytta gården och dom som bodde där. När Kari klättar upp i trädet och riktar kameraen upp, ser ni hur gränderna sträcker sig mot solen.
 
Om ni vil se hur andra har tolkat temat, tryck på länken under!
 
Fototriss

Robert Burns

The friend of man
The friend of truth
The friend of age
The guide of youth;
If there is another world,
He lives in bliss;
If there is none,
He made the best of this

Powered By Blogger

Bloggarkiv